‘VVD wint verkiezingen, PvdA grootste verliezer en DENK beste nieuwkomer met 3 zetels’

Gepubliceerd: 16 maart, 2017 19:48
denkwintrif

De uitslagen van de Nederlandse verkiezingen zijn nu definitief. Alle stemmen zijn geteld, meldt het ANP. Die uitslagen wijzen uit dat de VVD met overmacht de verkiezingen heeft gewonnen, toch verloor de partij ten opzichte van vier jaar geleden 8 zetels.

De PvdA kan genoteerd worden als de grootste verliezer: van 38 naar 9 zetels. De Tweede Kamer kent na de verkiezingen 13 partijen, met DENK en Het Forum van Democratie als absolute nieuwkomers.

Deze conclusies zijn getrokken na het tellen van alle stemmen. Dat proces van stemmen tellen werd vandaag afgerond, omdat in sommige gemeentes het tellen van stemmen niet vlot verliep.

Strijd om tweede plek gewonnen door de PVV

Tot een tweestrijd tussen de VVD en de PVV is het nooit gekomen, anders dan dat de opiniepeilingen ons deden geloven. De PVV streed met de partijen CDA en D66 om de tweede plek. De PVV won de strijd met 20 zetels. CDA en D66 bleven steken op 19 zetels. Desondanks boekten alle nummers 2 zetelwinst: CDA (+6), PVV (+5), D66 (+7)

‘Links gelijkspel’

Op links is het gelijkspel tussen GroenLinks en de SP. Onder leiding van Jesse Klaver boekte GroenLinks wel de grootste zetelwinst van alle partijen: +10. Een andere grote winnaar is de Partij voor de Dieren: Zij gingen van twee naar vijf zetels. De SP van Roemer verloor een zetel.

Nieuw in de kamer

Het Forum voor Democratie en DENK zijn de nieuwe gezichten in de Tweede Kamer. Het Forum voor Democratie kon rekenen op twee zetels en de partij van Tunahan Kuzu rekent zich rijk met drie zetels.

DENK

DENK is de snelst groeiende nieuwkomer. Zij behaalden bij hun eerste verkiezingen 3 zetels. De winst van de jonge partij is woensdagavond gevierd in het voor de gelegenheid feestelijk aangeklede partijbureau in Rotterdam.

„Dit is het begin van een nieuw hoofdstuk uit onze geschiedenis”, vertelde DENK-lijsttrekker Tunahan Kuzu woensdagavond rond half twaalf tegen zijn uitgelaten achterban in een overwinningsspeech. „Het nieuwe Nederland heeft vandaag een stem gekregen in de Tweede Kamer.” Een stem, zegt de voormalige PvdA’er, die de „groeiende tendensen van discriminatie” wil inwisselen voor een „boodschap van verdraagzaamheid”.

„We verkondigen het geluid van verbinding”, zei Farid Azarkan (nummer twee) tijdens zijn speech „Ik ben trots op hoe jullie je verenigd hebben.”

DENK doet het in grote steden beter dan de PvdA

In thuisbasis Rotterdam is DENK de zesde partij met ruim 8 procent van de stemmen. De PvdA volgt met ongeveer 6,5 procent.

In Den Haag is Denk zelfs de vijfde partij (ruim 7 procent), de PvdA volgt daarna in de stad van de politiek (6,5 procent).

Ook in de twee andere grote steden Amsterdam (7,5 procent) en Utrecht (5,2 procent) kreeg DENK voor een nieuwe partij opvallend veel stemmen. In deze steden was de PvdA nog wel groter. De PvdA heeft een historisch verlies van 29 zetels geleden en staat nu op negen zetels.

Niet in de kamer

De PiratenPartij van Ancilla van der Leest, Voor Nederland (VNL) van Jan Roos, Artikel1 van Sylvana Simons, GeenPeil van Jan Dijkgraaf en Nieuwe Wegen van Jacques Monasch hebben het niet gered. Zij behaalden allen geen zetelwinst.

Het aantal partijen in de Tweede Kamer blijft daarom steken op 13.

Comments

comments