Vreedzame demonstratie in Al Hoceima voor de realisatie van een ziekenhuis, scholen en werkgelegenheid

Gepubliceerd: 6 februari, 2017 23:31

Zondag 5 Februari stond er een demonstratie gepland in Al Hoceima voor de realisatie van een ziekenhuis (voor kankerpatienten), scholen/universiteiten en werkgelegenheid. Het werd van tevoren aangekondigd op social media en de insteek was een vreedzame demonstratie, zonder dat het uit de hand zou lopen.

Voordat de demonstratie echter plaats kon vinden werden wegen geblokkeerd met auto’s en ordetroepen ter hoogte van de stad Bokidan.
Zo werd het onmogelijk gemaakt voor demonstranten om Al Hoceima te bereiken. Velen zagen hierin een bewuste provocatie van de politie.

6 februari

Vandaag is het 6 februari, wat een speciale dag is in de geschiedenis van het Marokkaans koninkrijk. Op die dag stierf de legendarische vrijheidsstrijder Mohammed Abdelkrim El Khattabi. Hij leidde in 1921 een opstand van Riffijnen tegen de toenmalige koloniale machten Frankrijk en Spanje. Op strategische wijze wist hij vele overwinningen te boeken op de kolonisators.

‘Harde optreden’

Op social media circuleren veel foto’s en beelden, die duiden op een harde confrontatie van betogers met de politie. Wat de aanleiding en daadwerkelijke toedracht is, is nog niet bekend. Ook ontstonden er geruchten dat er rubberen kogels en traangas werden ingezet door de politiediensten.

De politiedienst DGSN meldt echter aan het MAP het volgende: ”Er is geen soort wapen met een dergelijke functie gebruikt en niemand is gearresteerd in verband met deze gebeurtenissen”. Ook werd door hen alle informatie dat over politiegeweld naar buiten gekomen is afgedaan als ‘vals en onwaar’.

Tanger

In de Noordelijke havenstad Tanger zijn vandaag ook een groep mensen bij elkaar gekomen om te gaan demonstreren. Dit is echter zonder problemen verlopen.

Rif Nieuws had een verslaggever ter plaatse en maakte een compilatie van de demonstratie van afgelopen zondag.

Comments

comments