Veiligheidraad VN: Bezetter ‘Israël’ moet stoppen met bouwen nederzettingen op Palestijns grondgebied

Gepubliceerd: 23 december, 2016 22:58

De Veiligheidsraad van de VN heeft in New York de resolutie aanvaard waarin ‘Israël’ wordt gevraagd te stoppen met het bouwen van nederzettingen op bezet Palestijns grondgebied.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag door een onthouding van de Verenigde Staten een resolutie aangenomen die ‘Israël’ opdraagt te stoppen met het bouwen van nederzettingen in bezet Palestijns gebied. De onthouding is een breuk met het tientallen jaren oude beleid van de VS om ‘Israël’ in de VN via een Amerikaans veto in bescherming te nemen.

De resolutie werd gisteren in de vijftien leden tellende Veiligheidsraad ingediend door Nieuw-Zeeland, Maleisië, Venezuela en Senegal. Dat gebeurde een dag nadat Egypte onder druk van ‘Israël’ en van de aankomende Amerikaanse president Donald Trump het voorstel juist had teruggetrokken. ‘Israël’ en Trump hadden de regering van president Barack Obama opgeroepen de resolutie te vetoën.

Bouw nederzettingen is flagrante schending internationaal recht

De resolutie, die de bouw van ‘Isra­elische’ nederzettingen veroordeelt als een flagrante schending van het internationaal recht, werd aangenomen met veertien stemmen voor en onder luid applaus. Het is de eerste resolutie die de Veiligheidsraad over het ‘Israëlisch’-Palestijnse conflict heeft aangenomen in bijna acht jaar.

Volgens de resolutie hebben de Israëlische nederzettingen die zijn gebouwd in de Palestijnse gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem, die ‘Israël’ sinds 1967 bezet houdt, geen wettelijke basis. De resolutie roept op tot een onmiddellijke stopzetting van alle ‘Israëlische’ bouwactiviteiten omdat dit noodzakelijk is om de tweestatenoplossing van het ‘Israëlisch’-Palestijnse conflict overeind te houden.

‘Vredesbespreking alleen mogelijk bij stop nederzettingenbouw’

Waarnemers zien de Amerikaanse weigering om zoals gebruikelijk het vetomiddel in te zetten als een historische terechtwijzing van de VS aan oude bondgenoot ‘Israël’. Het is een afscheidssalvo van president Obama, die een slechte verstandhouding had met de ‘Israëlische’ premier Benjamin Netanyahu. Obama heeft lang geprobeerd het Israëlische nederzettingebeleid bij te stellen als opmaat voor nieuwe vredesbesprekingen.

De Amerikaanse onthouding kan ook worden gezien als een lange neus van de vertrekkende Democratische president Obama aan zijn Republikeinse opvolger Trump, een zelfverklaard groot vriend van ‘Israël’, en aan een aantal Republikeinse senatoren die de regering afgelopen dagen hadden opgeroepen om haar veto in te zetten.

Het blijven bouwen van nederzettingen ondermijnt de veiligheid van ‘Israël’ in ernstige mate, zei Samantha Power, de Amerikaanse VN-ambassadeur gisteren na de Veiligheidsraadszitting. ‘De VS hebben de boodschap dat de nederzettingenbouw moet worden gestaakt bijna 50 jaar herhaald. Je kunt niet tegelijk de uitbreiding van ‘Israëlische’ nederzettingen verdedigen en een tweestatenoplossing die het conflict kan beëindigen’, aldus Power.

Onder druk van Trump stelde Egypte stemming over resolutie uit

Op initiatief van Egypte, het Arabische niet-permanente lid van de VN-Veiligheidsraad, werd de resolutie opgesteld. Doel was om donderdag over de resolutie te stemmen, maar Egypte stelde de stemming voor onbepaalde tijd uit na druk van ‘Israël’ en aankomend Amerikaans president Donald Trump. Hij had op donderdag telefonisch contact gehad met de Egyptische president Abdul Fatah el-Sisi.

Nieuw-Zeeland, Maleisië, Senegal en Venezuela, allen niet-permanent lid van de VN-Veiligheidsraad, lieten het niet zo ver komen en dienden alsnog de resolutie in. In totaal stemden veertien landen voor de resolutie, alleen de Verenigde Staten onthielden zich van stemming. Dit besluit van Samantha Power, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, werd begroet met luid applaus door de andere leden van de VN-Veiligheidsraad. Het is de eerste resolutie in bijna acht jaar tijd dat is aangenomen over ‘Israël’ en Palestina.

‘Israëlische’ minister doet huilie-huilie

De ‘Israëlische’ minister van Energie Yuval Steinitz verklaarde gisteren direct dat de VS ‘Israël’ in de steek hebben gelaten. ‘Dit is geen resolutie tegen nederzettingen, het is een anti-‘Israël’-resolutie, tegen het joodse volk en tegen de staat van de joden. De VS hebben vanavond hun enige vriend in het Midden-Oosten in de steek gelaten.’

De Amerikaanse ommezwaai leidde tot boze reacties van de oppositie in het Congres. Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, vond het besluit ‘absoluut schandalig’ en noemde het een ‘klap voor de vrede’. De invloedrijke senator John McCain zei dat de VS zich hiermee ‘schuldig hebben gemaakt aan deze ongehoorde aanval’. Trump twitterde dat het voor de VN anders wordt na 20 januari, de dag van zijn inauguratie.

Comments

comments