Turkse betogers gaan vandaag de straat op in Rotterdam

Gepubliceerd: 17 maart, 2017 0:57
turkijerif

In Rotterdam zullen later vandaag ‘Turkse’ betogers de straat op gaan. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft toestemming gegeven voor deze demonstratie.

Afgelopen weekend liep een demonstratie bij het Turkse consulaat uit de hand. Drie Turkse organisaties willen demonstreren voor de vrijheid van meningsuiting.

Aboutaleb 

Bij het Turkse consulaat hadden zich honderden mensen verzameld om een toespraak van de Turkse minister voor familiezaken bij te wonen, maar die mocht niet gehouden worden. Er ontstonden rellen nadat een toespraak van de Turkse minister voor familiezaken verboden werd. De ME moest toen gaan optreden.

Ahmed Aboutaleb vond dat de politie ‘correct’ had opgetreden. “Als je stenen uit de straat haalt en die naar de politie gooit, dan loop je het risico dat er geweld tegen je wordt gebruikt”, zei hij.

Protest tegen optreden politie

Aboutaleb verwacht ondanks twijfels in de gemeenteraad geen problemen met de demonstratie. Volgens de burgemeester zullen naar schatting tweehonderd mensen demonstreren voor de vrijheid van meningsuiting van Turken in Nederland. Hij sluit niet uit dat ook geprotesteerd wordt tegen het optreden van de Rotterdamse politie, waarover in Turkije veel te doen was.

Aboutaleb heeft een gesprek gevoerd met vertegenwoordigers van ‘vele schakeringen uit de Turkse gemeenschap in Rotterdam’. Dat gebeurde in stilte vanwege de bestaande spanningen.

In het overleg is volgens hem gesproken over een gebaar in de richting van horecaondernemers die schade hebben geleden.

Comments

comments