Federale rechter schorst inreisverbod op, Trump boos

Gepubliceerd: 4 februari, 2017 15:41

Federale rechter James Robart heeft besloten om het inreisverbod voor inwoners van zeven landen op te schorten. Dit tegen het zere been van de Amerikaanse president Donald Trump die weinig respect toonde voor de beslissing van de rechter.

Donald Trump haalde uit op Twitter door James Robart een neprechter te noemen. Hij voegde eraan toe dat dit ‘belachelijke besluit’ terug zal worden gedraaid. Trump is van mening dat er grote problemen zullen ontstaan als een land niet meer mag bepalen wie er binnen komen.

Stop van immigratie

De Amerikaanse president tekende vorige week een decreet waardoor vluchtelingen en mensen uit zeven landen drie maanden geen toegang meer konden krijgen tot de VS. Met zo’n ’executive order’ geeft de president een geschreven opdracht aan de federale regering.

Met het decreet omzeilt de president het wetgevende Congres, oftewel de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. De executive order behoeft namelijk geen instemming van deze twee kamers. Afgelopen dagen heeft Trump meerdere decreten gegeven, iets wat niet iedere Amerikaanse president even vaak doet.

Het opschorten van de immigratiestop geldt voor heel het land. Het Witte Huis kondigde direct na het vonnis aan in beroep te gaan tegen de uitspraak.

 

Comments

comments