Absurde wet in de maak in Oostenrijk: ‘Hoofddoek mag niet, kruis wel toegestaan’

Gepubliceerd: 7 januari, 2017 22:16

Ambtenaren en docenten mogen in Oostenrijk geen hoofddoek meer dragen als zij in functie zijn. Dat is de kern van een wet die de Oostenrijkse minister van Integratie Kurz gaat indienen bij het parlement.

Kurz (ÖVP) heeft de wet samen met de vrouwelijke staatssecretaris Muna Duzdar (SPÖ) opgesteld. Opmerkelijk aan dit besluit is de achtergrond van Duzdar. Muna Duzdar is de dochter van Palestijnse immigranten en is daarnaast ook moslima.

Als de wet aangenomen wordt, zal deze strenger zijn dan dergelijke wetten in Frankrijk en Duitsland. In Frankrijk is alleen een boerka verboden en in Duitsland hield de hoogste rechter een verbod op hoofddoeken in de klas tegen.

Kruizen en andere katholieke uitingen blijven in Oostenrijk overigens wel toegestaan omdat „Oostenrijk een overwegend katholiek land is en deze kruisbeelden horen bij de historisch gegroeide cultuur”, zo liet de minister weten.

In maart adviseerde het Europese Hof van Justitie bedrijven die een hoofddoekverbod willen instellen dat te laten samengaan met een algeheel verbod op religieuze symbolen.

En nu blijkt echter dat men slechts bezig is met het verbieden van islamitische geloofsuitingen.

Comments

comments