Mannen van ‘Marokkaanse origine’ vrijgesproken van drugsbezit, omdat controle onrechtmatig was

Gepubliceerd: 8 februari, 2017 19:28

De politierechter heeft een Amsterdammer (25) van Marokkaanse origine vrijgesproken van drugsbezit omdat de politie de auto waarin hij met een vriend zat aan de kant had gezet, vanwege hun uiterlijk (Noord-Afrikaans).

De politie had de mannen van Marokkaanse origine in een Volkswagen Golf op 30 oktober 2015 zien rijden bij Vinkeveen en besloten over te gaan tot een ‘dynamische controle’: die begint als verkeerscontrole, met de hoop om de auto te kunnen doorzoeken.

De agenten hebben uiteindelijk erkend dat ze geen andere aanleiding voor hun controle hadden dan het uiterlijk van de mannen.

Wietlucht

De politieagenten ruiken een wietlucht als ze de inzittenden van de auto om hun papieren vragen. Na controle blijkt uit de politiesystemen dat de 25-jarige man een strafblad voor drugsmisdrijven te hebben.

Daarna doorzoeken de agenten de auto en vinden ze in het compartiment voor de airbag aan de bijrijderskant acht wikkels cocaïne: ongeveer vijf gram in totaal. Justitie vorderde een voorwaardelijke geldboete van 250 euro.

‘Controle is onrechtmatig’

De politierechter heeft uiteindelijk besloten om de gevonden drugs uit te sluiten van het bewijs omdat de auto alleen was gecontroleerd vanwege ‘de etnische kenmerken van de inzittenden’. Daardoor is er sprake van de discriminatie die de Hoge Raad heeft verboden en is de controle onrechtmatig verklaard.

 

Comments

comments