Kuzu: ‘Ik breng als volksvertegenwoordiger dit soort heikele thema’s aan’

Gepubliceerd: 23 februari, 2017 19:38
kuzurif

Artsen en de Inspectie voor de Gezondheidszorg zijn gevallen over uitspraken van lijsttrekker Tunuhan Kuzu van de partij DENK. Die meldt dat hij signalen krijgt dat artsen bij ouderen met een migratieachtergrond soms sneller stoppen met behandelen en de stekker eruit trekken.

Deze uitspraken deed hij gisteren in een Q&A op Facebook. Taalbarrières zouden volgens hem een mogelijke reden zijn dat migranten uit de eerste generatie eerder sterven meldt het NOS.

IGZ ontkent

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zegt in een reactie zulke signalen niet te krijgen. Ook meldt de IGZ dat er geen onderzoeken lopen naar gevallen waar dat wel zou zijn gebeurd.

Kuzu reageert op zijn Facebookpagina

Kuzu reageerde vandaag op zijn Facebookpagina na alle onstane commotie:

”Wegkijken en wegredeneren is verleden tijd
Heel veel commotie vandaag in de media over mijn uitspraak dat bij ouderen met een migrantenachtergrond vaker wordt besloten om een einde te maken aan het leven. De KNMG, de Minister van VWS en sommige media zijn boos.

Wat is nu het geval? In de afgelopen weken heb ik heel veel mensen gesproken die mij hun verhaal hebben gedaan. Van meerdere mensen (familieleden van patiënten, patiënten zelf en bevestigd door medisch personeel) hoorde ik dat vanwege de taalbarrière men onnodig wilde overgaan op het beëindigen van het leven, terwijl dat niet hoefde.

Nu probeert men te doen alsof ik alle artsen in Nederland hiervan beticht. ONWAAR! Mijn taak als volksvertegenwoordiger is om dit soort heikele thema’s aan de orde te brengen in de politiek. Om Nederland aan het DENKen te zetten. Om het institutionele racisme te bestrijden. Ik heb de signalen en dat moet verder worden uitgezocht. Wegredeneren, wegkijken en onder het tapijt moffelen is verleden tijd!”

Comments

comments