Koning Mohammed VI belooft een grondige onderzoek na dood Mohsin Fikri (video)

Gepubliceerd: 30 oktober, 2016 22:31

De Marokkaanse koning heeft de opdracht gegeven aan de minister van Binnenlandse Zaken om af te reizen naar Al Hoceima en zijn medeleven te tonen aan de familie van de overledene.

Koning Mohammed VI riep ook op tot de lancering van een volledig onderzoek naar de omstandigheden van de tragische dood van visverkoper Mohsin Fikri.

Mohamed Assad heeft de familie van de overledene op de hoogte gebracht van de hoge koninklijke instructies om een zorgvuldig en grondig onderzoek in te stellen om de omstandigheden van de tragedie te verduidelijken.

De Koning drong er ook op aan de nodige maatregelen te nemen ten aanzien van elke persoon wiens verantwoordelijkheid wordt bewezen door het onderzoek en zo een voorbeeld te geven voor al diegenen die hun verplichtingen en verantwoordelijkheden niet nakomen.

Het onderzoek zal worden uitgevoerd door de Nationale Gerechtelijke Politie Brigade (BNPJ) om de exacte omstandigheden van de tragedie te bepalen.

De visverkoper overleed afgelopen vrijdagnacht in Al Hoceima nadat hij zijn geconfisqueerde goederen achterna sprong die in een vuilniswagen gegooid werden, en iemand de maler in werking stelde.

De vrachtwagen waarin Mohsin Fikri kwam te overlijden wordt grondig onderzocht (zie foto)

Protesten tegen ”hogra”

Twee hashtags in het Arabisch # طحن_مو , en # كلنا_محسن_فكري (wij zijn allemaal Mohsin Fikri) gaan rond op social media en verschillende doeken op straat. Overal op social media werd opgeroepen om vandaag te gaan protesteren in verschillende steden tegen de “hogra”.

In de grote steden Rabat en Casablanca zijn velen de straten opgegaan en veel schreeuwers gaven ‘Lmakhzen’ de schuld van de dood van Mohsin Fikri. Ook in de buurlanden Algerije en Tunesië zouden kleine groepen de straten zijn opgegaan uit solidariteit met Mohsin Fikri.

Verscheidene vishandelaren in het land zijn eveneens solidair geweest door op de zondagochtend niet te openen voor publiek. Dat meldt Aoussar Faisal, plaatselijke hoofd van de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten (AMDH).

In verschillende steden werd er geprotesteerd. Zo ook in Tetouan en de hoofdstad Rabat (zie foto`s)

cv9e3j5xeaapgle

 

Ook in de hoofdstad Rabat gingen mensen vandaag de straat op

Corruptie en machtsmisbruik

De Marokkanen houden de autoriteiten verantwoordelijk voor de dood van Fikri. Volgens hen is die een gevolg van een systeem van corruptie en machtsmisbruik waar vooral kleine ondernemers de dupe van zijn. In Marokko is veel werkloosheid en straatverkoop is vaak de enige manier om toch aan een inkomen te komen. Het levert vaak slechts enkele euro’s per dag op, waarmee net kan worden voorzien in het dagelijkse onderhoud als onderdak, eten en school voor de kinderen.

Fikri onderhield met zijn salaris tien familieleden melden diverse bronnen. Op dit moment gaan echter ook geluiden rond, dat deze berichtgeving niet zou kloppen. Maar dat neemt niet weg, dat er veel kleine ondernemers zijn die grote gezinnen moeten onderhouden. Deze ondernemers worden vaak tegengewerkt door plaatselijke autoriteiten. Een vergunning is voor veel van deze mensen onbetaalbaar. Af en toe een agent een paar tientjes toeschuiven om dan in ieder geval de verkoop voort te kunnen zetten is voor hen het enige alternatief.

De Marokkanen die nu de straat op gaan, zijn klaar met dit systeem. Zij voelen zich gekleineerd en eisen het recht om op een eerlijke en waardige manier hun geld te kunnen verdienen.

Politieke reacties

Diverse politieke partijen hebben een verklaring  uitgegeven. De PAM noemt  de dood van Mohsin Fikri “een ware tragedie”. De PAM vind het nodig dat er een grondig onderzoek uitgevoerd moet worden, om de verantwoordelijken voor het ongeval te straffen. Ilyass Elomari van de partij gaat nog verder, en roept haar leden om deel te nemen in een legitieme vorm van activisme tegen onrecht en voor het behoud van burgerrechten .

De PJD, de partij van Abdelilah Benkirane heeft opgeroepen tot terughoudendheid. Hij betreurde het incident en vond het spijtig. Tevens zou hij leden en sympathisanten van de PJD geadviseerd hebben om niet te gaan demonstreren of een oproep hiertoe te doen. Volgens Alyaoum24, heeft Abdelilah Benkirane telefonisch contact gehad met de familie van het slachtoffer. Hij zou op deze manier zijn medeleven hebben geuit.

De verboden maar getolereerde islamitische beweging Al Adl wal Ihssane heeft  op hun website opgeroepen tot demonstraties in verschillende steden. Hun afdeling in Al Hoceima heeft een commissie gevormd om de zaak te controleren.

Eervolle afscheid Al Hoceima

Vandaag werd Mohsin Fikri begraven. Op onderstaand beeld is te zien hoe vreedzaam en respectvol de afscheid verliep in Al Hoceima

 

 

 

 

Comments

comments