Marokkaanse Nederlander El Houati zit al jaar vast in Turkse cel

Gepubliceerd: 12 januari, 2017 16:45

Turkse opsluiting

Najim El Houati weet nog steeds niet wat hem te wachten staat. Hij zit al een jaar vast in Turkije. De ex-voorzitter van de Utrechtse voetbalclub Magreb’90 is volgens zijn advocaat Ruud van Boom de dupe geworden van de politieke onrust die er momenteel heerst in Turkije. Dit meldt het AD.

Zijn advocaat Ruud Boom reageert tegenover het AD als volgt als men vraagt over een mogelijke uitlevering: ”Als de Turkse overheid hem vrijlaat, dan komt hij naar Nederland om voor de rechtbank in Utrecht te verschijnen.”

Hij wordt in Nederland samen met zijn echtgenote verdacht van het witwassen van illegaal verdiend geld.

Marokkaans uitleveringsverzoek

Ook kan Turkije hem uitleveren aan Marokko. Daar moet hij voorkomen voor vermeende drugshandel.

Najim El Houati werd vorig jaar opgepakt als voorzitter van de amateurclub Magreb’90, toen hij met de selectie afreisde naar Antalya voor een trainingskamp. Sindsdien zit hij vast in een Turkse cel, vermoedelijk door de politieke onrust verteld zijn advocaat Van Boom.

”De gevangenissen zouden vol zitten met opgepakte aanhangers van Gülen, die verdacht wordt van de mislukte staatsgreep in het land vorig jaar. Maar ook veel rechters zijn opgepakt omdat zij volgens het regime op de hand van Gülen waren. Kennelijk heeft de Turkse overheid daar zijn handen vol aan en moet mijn cliënt nu al een jaar wachten. Ik hoef niet uit te leggen dat deze situatie inmiddels erg onplezierig is voor mijn cliënt”, besluit hij vervolgens.

El Houati zou wel bezoek hebben gehad van zijn familie.

Comments

comments